Thursday, December 31, 2009

Merewang bersama rakan serumah…

Agak lama juga tak jupe Yoe n Zai… Semalam (301209) kami sempat kuar… Ang, Nik, Zai n Yoe… naik keta baru Zai… hehehe… Destinasi di tuju studio tuk sumbangsihkan lagu… ehehehe… studio yg di pilih yg kat KT tu… Ang xtau nama ape.. yg tapak pawagam lama tu… Pas karok kami g mkn kat Kopi T yg dekat ngan SR tu… jugak lupe nama dia… huhuhuhu… kemudian teman Zai cari DVD… n then minum kat Siang mlm… hehehehe… blk kul 1.30 pg… da lama x rewang2 cam ni… ilang sikit tekanan kat kepala ni… sempat la bertanya khabar aka gosip terbaru korang… hehehhe… len kali kuar lagi ekkk… ;p

Al Kisah 2009

Al kisah 2009


Januari

  1. 1 bintang aku dapat
  2. Mengundi tuk kali ke2.. tuk P036
  3. Siap Herbarium


Februari

  1. GST 3100 - Demo
  2. Ada org Sebotaj frezer – huhhhhh
  3. Buat SEM – 1st time


April

  1. Tukar blog ke blogspot


May

  1. Conference UMTAS – 1st time join (2 papers)


Jun

  1. 1 bintang tuk Ang
  2. 1 lagi bintang tuk Ang


Ogos

  1. Conference kat Sarawak
  2. Laptop buat hal


Obtober
  1. laptop bt hal da OK


November

  1. 1 bintang tuk Ang
  2. Birthday Ang… hehehehhe
  3. 1 bintang di tarik


Disember

  1. Demo again
  2. Potong rambut pendek
  3. 1 bintang tuk Ang

Antara yg terjadi lam tahun 2009... suke duke kehidupan 2009... semoga tahun baru membawa sinar baru.... ;p.. semoga thn baru jugak lbh banyak bintang Ang kumpul... hehehhe


Monday, December 28, 2009

Lab 2???


271209

Lab 2???


Hmm… hari ni… Ang g lab ngan Kak Nor lg… ingt kami nk buat lab GTN 3100 ari ni… kiranya nk buat lab akar bawang… budak observe mitosis kat sel akar bawang tu… datang2 lab bawang tak kuar akar… hahahhaha… so lab petang tu batal…

Last2 kami join kuliah di petang hari tu… hahahhaha… pelajar tua la kat balekang tu… hahahah…. Sempat jupe member2… maklumla Ang da lama tak dtg lab… datang lak ngan imej baru… imej baru katanya… hahaha… so ramai org pelik nape Ang potong rambut pendek… hehehehe


Sonot gak… lama kita tak jupe orang… pastu datang kita buat sesuatu perubahan… ala2 nak ambik perhatian sangat… tak gitu nik? Hahahhahaha…..


Abis lab aka kuliah di lab…. Ang ngan Kak Nor g picnic kat bilik Dr… hahahaha…. Da kenyang perut… kitaorang balik… balik tu sempat lagi lepak bergambar jap kat tepi pantai… ni semua idea Kak Nor…. Release tension katanya… hehehehhe….


Thursday, December 24, 2009

HATI???

Sakit HATI

Panas HATI

Tak Puas HATI

Makan HATI

Busuk HATI…


Peristiwa 24 12 09


Ang Sakit HATI ngan barang2 dan sample yang ada dekat lab dikemas tanpa diberitahu dahulu… Bukan nya Ang sepahkan pun barang2 tu… cakap je la nak kemas… Panas HATI bila tengok semua barang yang Ang prepare diaorang buang camtu je… Tak Puas HATI sebab barang2 Ang diaorang campur ngan lab punya… kalau Ang report kat Dekan kan.. ada yang Makan HATI lak… kata Ang kuat report la… itu la… ini la… Nak cakap diaorang ni Busuk HATI atau dengki tak tahu la… da banyak kali pesan… nk buat ape2 bagitahu dulu… huhhhh…. Tadi pun pesan sekali lagi… jangan nak buang benda yang dlm peti sejuk tu…. Selalu je ada kes kat lab… suis peti sejuk ada orang tutup la… ada orang ambil barang yg Ang da prepare la.... hmmmm…. Dugaan tul….



Wednesday, December 23, 2009

CTKD

Canda
Tangis
Ketawa
Duka


p/s: masih menunggu...

Tuesday, December 22, 2009

Birthday present lg…


211209


Tq Kak Nor bg adiah tu… chocolate Vochelle tu mmg best… hehhehe… note pad yg ada makna nama tu pn… dan tq juga buah tangan yg lain ye… byk sgt akak bg td… thank…


Hari ni date ngan Kak Nor… Ang nak settle kan borang2 yg perlu sign n marking lab yg ada bdak anta lambat…. N yg plg utama jupe SV… bincang ape yg patut… hehehe…


Sblum jupe SV, Ang ngan Kak Nor list dulu apa yg nk dituntut ngan ape masalah kitaorg… hehehe… prepare borang siap2 ngan alasan yg kukuh dulu… da jupe settle psl borang… msk bab projek kepala trus keluar urat2 pening… huhhhh…


Dalam ati… malas nya nk buat…. Hehhehehe… arap2 apa yg di plan berjalan ngan lancar… pastu blk bertapa kat blk Dr jap n blk umah….


GTN 3100

201209


Ari ni lab 1st tuk subjet ni… huhhhh… nasib la Ang x marah bdak2 awal2 sem ni… rupe2nya mmg da tukar kod subjet tu. Yg asal GST 3100 skrang da jg GTN 3100… mana la Ang tahu tukar kod… Ang ingt kod tu kod program diaorg… nsb la tak buat lebih pandai…. Hehehhehehe….. ;p


Lab petang ni pun besa2 je… Ang pg tu baru dpt manual… so baca pn gitu2 je… sbb lab petang tu x la teruk sgt… just nk budak2 ni kenal reproduktif bunga je… so bg samples bunga kemudian diaorg tengok bawah mikroskop… n compare ngan modal yg da sedia…


Petang tu kena anta terus report… Ang pn terkejut… biasa Dr bg tempoh smggu… hmmm… kasi senang keja Ang… bleh siap cpt cek lab report tu… sian budak2 tu kelam kabut buat… sbb diaorg asalnya yakin Dr suh anta mggu dpn… tu la xnk dengar ckp org…


Ptg tu gak jupe mereka2 yg da lama tak jupe… ngan suasana lab yg berbeza ngan zaman Ang hari2 duk kat lab… yg bersih nan indah… skrang… hmmmmm…. Mls nk cakap camne….


Monday, December 21, 2009

Nicky Maybank 2 Ang…

191209


Bersiap sedia nk beli sesuatu melalui on9… pegi settle kat umah sewa sbb nik ckp dia da buat maybank2u… da settle tulis borang on9… msk kan maklumat bhgn pembayaran maybank2u… pastu ke TAC… nk klik TAC… TAC tak sampai2… tanya nik… no fon mana dia bagi… pastu dia jawab dia xde lak bagi no fon… toing… toing … toing… hehehhee… pastu petang tu nik terpaksa la bertungkus lumus lak g ATM nk tukar ke mobile TAC tu… sian nik gara2 Ang nk beli sesuatu kat tenet… hehehehehe… ape2 pn Thank Nik ekkk…;p


Friday, December 18, 2009

Salam Maal Hijrah 1431

Salam Maal Hijrah 1431 semua...

Pengertian Hijrah:

· Bahasa - Meninggalkan.

· Istilah pada hadith - ialah meninggalkan negeri Mekah lalu berpindah ke Madinah demi untuk kepentingan agama Islam.

· Pengertian secara umum - ialah meninggalkan larangan Allah dan melaksanakan perintahNya.

· Dituntuti oleh Islam - ialah hijrah dengan perkataan, perbuatan dan hati. Ertinya, tidak melakukan sesuatu yang dilarang itu sama ada dengan perkataan mahupun dengan lainnya.

· Ada pula hijrah kepada yang lain dari Allah dan RasulNya, iaitu kerana dunia atau perempuan masuk dalam kategori segala amal yang dikerjakan untuk kepentingan dunia atau kedudukan dan ini jelas bertentangan dengan hakikat ikhlas.


(Sumber dari Laman Web Hadith Pertama daripada 40 Hadith Imam Nawawi)

- Kena pasang niat nak hijrah ke arah yang lebih baik dan dirahmatiNya... Selain niat kena la ada usaha... ;p

Tuesday, December 15, 2009

Markonah oh Markonah

Dalam pukul 5.30 lebih Nicky n Mar datang ambik Ang kat umah… plan nk g teman Mar potong rambut… huhuhuhu… pastu g karok… n then g minum2…


Sampai kat saloon tu da ada 2 org sedang tnggu turn diaorg… huhhhh… lama giler tggu… camni la perasaan Nicky tggu Ang buat rambut agaknya… huhhhh…. Sampai Ang terlepas sesuatu… so blk umah kena cover blk ape yg terlps td….


Pas da settle potong rambut Mar… yg potong nya… x sampai 15 minute pun nk bandingkan ngan dia punya tunggu… huhhhhh… kami g cari kedai makan… sian Nicky blum makan lagi… kami mkn kat Mama Tomyam kot… yg kat atas dia ada Karok Top One… lupe da nama kedai tu… tp ada mama la.. x ingt mama ape… hehehehe….


Pas makan kami berkarok jap… sbnrnya plan Ang ngan Nicky mlm ni mmg nk berkarok… tp kat ngan UMT je... hehehehe… sempat la melalak jap n then blk umah smbng bt keja lak…. Hehhehehe…


Monday, December 14, 2009

Uuuuu….larrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr….

Semalam (131209)… time Ang siram pokok… cam besalah petang je.. Ang akan siram pokok… tapi kali ni… tengah asyik duk siram2 pokok tu… tengok2 ada ular… btul2 depan mata… lebih kurang 1 inci je jarak…


Da la dari tadi duk siram pokok tu… pegang2 daun pokok bleh tak perasan… nasib la ular tu lain color ngan daun pokok tu… yang paling nasib baik ular tu… ular biasa je… bukan ular yang berbisa… huhuhuhu…


Ang pn ambik langkah undur ke belakang la… xnk kacau dia… sbb dia pn x kacau Ang kan… lagi pn da siap siram pokok kat situ… pastu ckp kat abah… abah yg settle kan… lagi pun Ang mmg geli ngan ular ni…. huhuhuhu


Reaksi secara spontan bila mula2 nampak ular tu, Ang ckp Allahuakbar… Allahuakbar… Allahuakbar… Ummi yg ada kat tangga time tu pn tanya nape lak tetiba je… sbb dpn mata tu yg terkezut gile tu… da la anti ngan ular…. Tapi nasib baik la Ang tak melompat… hahahahha…. Mgkin sbb bkn ular berbisa kot… Biasanya Ang kalu terkejut akan ckp ‘mummy’ atau ‘ibu’… atau kalau terkejut gile akan ckp ‘B****’… mgkin time ni alim jap… hehehehe…


p/s: siram pokok kali ni… mesti lbh peka ngan keadaan sekeliling…;p



GS 07 GS 16 DE MO

Antara 3 ni… masih pikir nak ambik yang mana… huhhhh…. Pkir… pkir…. Pkir…. Kalu GS 07 mgkin mkn mase n bazir mase… kalu GS 06.. masih blum bersedia.. kalu DE MO… Ang lak malas… hehehhee…. ;p


Nanti pkir dulu antara semua ni… yg mane Ang akan ambik… keputusan kena buat seblum bln Jan ni… hmmmm…. Pening….



Saturday, December 12, 2009

Ang - Kegilaan baru…


Hobi atau pembaziran?


Satu persoalan jika suatu pertukaran melibatkan wang ringgit.. Namun, jika ia melibatkan hobi, maka ia bukan satu pembaziran… tahun seblum ni Ang duk gila collect postcard dari luar Negara… hehehhe… sekarang gila nak collect CD, VCD n DVD CT… hehehehe…


Setiap orang ada collections masing2 kan… semua orang ada artis pujaan atau citer favorite masing2 kan… cam adik Ang dia ada koleksi citer2 cina kung fu… conan yg detective tu.. dari drama sampai la movie… pastu gundam, yg robot2 tu… cam ayah lak ada koleksi citer mak lampir… hahahha….


Sekarang Ang baru ada separuh dari list album yg Ang da buat… huhuhuhu… tu semua yg da tapis yg xde kat antara satu album… kalu nk beli yg ada je CT kat lam album tu walau nyanyi satu lagu je…. Mmg byk lg album tu…. Ni Ang da tapis da…arap2 dpt kumpul la… ehehhe…. ;p


Walaupun ia seolah membazir, tapi kalu kita jaga ngan elok collection kita… mgkin xlah membazir sgt… tp bkn CD dunia je Ang ada… CD tuk akhirat ada gak… Cuma bukan sbgai collection la… tp kita kena balance kan dunia ngan akhirat gak… baru hati tenang… hehehhehe….;p

Thursday, December 10, 2009

Karok ngan Nicky….

091209

Planning tiba2… tengok YM ngan Nicky… tetiba terkeluar nk g karaoke… hmm… alang2 da lama tak pegi… bleh gak menghilangkan masalah kat kepala ni… hehehehe…. Kami sempat menyumbangkan 16 lagu mlm tu… Ang g ngan Nik je… xde org lain nk g… huhuhuhu… Ang mmg kagum time nicky nyanyi lagu Anuar zain Mungkin… huhhh terangkat…. Hehehehehehe… yoe blk kita g lagi nick…. ;p


Wednesday, December 9, 2009

091209


Belated present from adik…


Tadi masuk bilik.. tengok kat lantai ada tikar buluh.. heheehehe… tengok ada Kad Birthday dari adik Ang… ni kira belated la ni… hehehhehe… ape2 pn mmg ngam ngan tema warna bilik Ang… warna corak bunga pn hampir sama ngan cadar tilam Ang… hehehhe…. Pastu size tikar buluh tu lak ngam je ngan ruang antara meja ngan katil… mmg berhajat nk cari pn seblum ni… tp blum berkesempatan lg nk g cari…. Hehehehhe…



Sunday, December 6, 2009

Task - Morph…


Skrang da masuk bahagian morph. mungkin ni susah sikit untuk Ang analisis… pasni mesti kurang update blog da… sebab mungkin nak tumpu sikit untuk bahagian ni… maklumlah bahagian ni Ang baru nak belajar… hehehhe…


Dalam bahagian ni ada 3 main discussion… huhhh… ni yang paling susah… results pun belum lagi settle tuk analisis.. lagi lambat nak stat discus… hmmm… sekarang tengah cuba untuk memahami SPSS… sape2 leh Bantu Ang… tolong ajar camne nak guna software ni… hehehehehe…


Sekarang hanya mampu hasilkan cluster melalui SPSS ni… nak kuar kan PC1, PC2 n PCA… xtau lagi camne… Aritu Kak Nor pernah buat… tapi dia pun da lupe camne nak kuar kan PCA tu… sape2 tau… tolong la bagitau Ang ekkk….


Harap dapat settle kan bahagian ni cepat2.. juga berharap dapat kurang kan ciri morph. yang guna sekarang…. Hehehehe… senang nak analisis…;p


Oleh kerana banyak sangat harapan… terasa nak karaoke lagu harapan la plak… hehehhe…;p


Friday, December 4, 2009

Peristiwa lalu...

Agak lama Ang da tak coret ape2 kat sini… Mgkin busy n mood yg sgt2 kurang sekarang… huhuhuhu… Ang nk citer Hari Raya Haji aritu… hehehehe


271109


Pagi Raya… Hari ni stat panas… selepas 2, 3 hari lepas hujan tanpa henti.. mungkin menghormati hari raya n nak memudahkan orang nk lakukan ibadat korban… pagi-pagi da bangun.. sebab nak kena siram pokok Ang.. lepas da settle semua kerja umah… Pergi umah sedara.. sebab diaorang buat makan…


Kemudian petang tu, kami sekeluarga bertolak ke Kuantan.. balik kampong.. tp Along n Kak long tak join skali… sebab esok diaorang join korban… so pas settle korban lembu esok nya baru diaorang bertolak ke kuantan…


Dalam perjalanan, sempat singgah Paka… ambik daging korban… biasanya Atuk Ang akan buat kat umah kat Kuantan… oleh kerana lembu tu ada kat Paka n xde orang nk handle kat Kuantan… so sembelih je lembu tu kat Paka…


281109


Tak ada XtVt pun… just pegi Mall ronda2 je… pastu melepak kat umah nenek je…


291109


Ari ni pun sama gak… pagi kami pergi ronda2 E. C Mall… plan asal nk tengok wayang… n sedikit shopping…. Hehehehe…. Oleh kerana Mall tu besar sangat… pening la kami pusing2 cari tempat wayang tu…


Asalnya kami da naik Level 2… round punya round rupenya wayang tu kat Level 3… pastu kami naik la lif tuk ke Level 3…. Buke je pintu Lif… Car Park… huhhhhh… pelik… kami buat bodoh je… jalan str8 je kat situ… upanya…. Wing satu lagi bahagian wayang… sampai kat wayang… tak jadi lak… kami g karaoke… hehehehe…. 1 jam RM30… ok gak bilik dia…


Da selesai menyumbangkan suara.. kami ke Plaza.. cari DVD.. hehhehehe…. Kemudian balik umah rehat…

Malamnya kami g MegaMall cari VCD konsert lak… hehehehe…


301109


Pagi2 da siap nk blk KT…


Saturday, November 21, 2009

Birthday ku al-Kisah

Sebenarnya birthday Ang 13 haribulan aritu… terlupe nk buat posting psl tu… hehhehe… kalu ikut rutin biasa… tepat je kul 12 mlm… mesti dpt sms dari family n member2… hehehhehe… ni rutin la… pastu bangun pagi… ada deretan hadiah dari Ummi, Abah, Along n Adik… hehehhehe…

Tapi tahun ni beza skit… sebab… sekarang kan Ang tido lambat… so xde la orang nak msk bilik susun hadiah segala… hehehhehe… tepat kul 12, 13 NOVEMBER 2009, dapat sms pertama dari Ummi… hehehhe… mmg ank ummi…


Pastu tengah2 buat keja, ada orang selak langsir bilik… rupa2nya ummi datang bawah hadiah… hehehhehe… seblum bagi adiah ummi wish happy birthday dulu kemudian cium pipi Ang baru bg hadiah tu.. Hadiah tu frame Ayat Seribu Dinar… Thank byk2… Harap2 murah rezeki la baca ayat Seribu Dinar hari2 kan… hehehhe… amin…;p


Pastu dapat sms dari member2… tq3… semua yg wish kat sms, facebook, friendster, tagged ke… mane2 la… tq3… yg call Ang pn tq3 sgt… kalu ada peluang kita mkn sama2 ekk member2… hehehhee…;p


Bangun pagi nya Kak Long buat kek coklat tuk birthday Ang… Tq3 Kak Long… mmg sedap kek tu… hehehehe…. Sepanjang ari tu xde ape2 XtVt pn… kami just makan sama2 family je…


Oppss… lupe Tq gak kat Kak Long n Along sbb bagi hadiah buku tu… mmg teringin nk baca buku tu… hehehhe… buku ‘Kalau Jodoh Tak Ke Mana’… mmg buku ni harga dia murah je pd asalnya… oleh kerana hanya sekali je cetak… dan buku tu keluaran thn 2006 dan sekrang da abis stok dan tggl 1 je lg kat kedai kt KL nung… membuatkan buku tu jadi sgt berharga tuk Ang.. sbnrnya da ramai member tlg cari buku ni… tp semua da abis stok…


Buku tu kisah CT tu lebih berharga… hehehhe… Thn lepas Along kasi album Lentera Timur sebagai hadiah birthday… thn ni buku CT lak… hehhehehe… kalau 2 tahun lepas Nik, housemate Ang bg album Hadiah Daripada Hati… best2 dapat hadiah yang ada kaitan ngan CT ni… hehehhehe….


Ape2 pn… tq3 semua….;p


p/s: itu je photo yg bleh upload... tenet slow plak...


Friday, November 20, 2009

PTPTN - Riba?


Benarkah PTPTN dikatakan riba? Kalau riba kenapa masih diamalkan atau masih diguna pakai di Malaysia yang majoriti penerima PTPTN adalah orang Islam. Ang merupakan salah seorang yang menerima pinjaman PTPTN ni. Maklumlah, Ang bukan berasal dari keluarga yang senang untuk mensponsor Ang belajar.


Riba kalau dari segi bahasanya bererti "kelebihan". Dalam Al-Quran ada menjawab pertanyaan Riba dengan menyatakan "Tuhan menghalalkan jual beli dan mengharamkan riba" (QS 2:275). Riba juga bererti apa yang diambil seseorang tanpa melalui usaha perdagangan dan tanpa bersusah-payah sebagai tambahan atas hartanya.


Hadith riwayat Abu Said Al-Khudri ra., berkata: Dinar ditukar dengan dinar, dirham dengan dirham harus sama nilainya. Barang siapa menambah atau meminta tambahan bererti ia telah melakukan riba. Maka aku berkata kepadanya: Sesungguhnya Ibnu Abbas ra. tidak mengatakan demikian. Ia berkata: Aku telah menemui Ibnu Abbas ra. lalu aku bertanya kepadanya: Apa pendapatmu mengenai apa yang kamu katakan, apakah itu sesuatu yang kamu dengar dari Rasulullah saw. atau kamu menemui dari Kitab Allah? Maka ia berkata: Aku tidak mendengarnya dari Rasulullah dan tidak mendapatkannya dari Kitab Allah, tetapi Usamah bin Zaid berkata kepadaku bahwa Nabi saw. pernah bersabda: Riba itu terdapat dalam penundaan pembayaran


Bila kita bercakap pasal Riba, mungkin kita tertanya jugak dengan bunga yang kita simpan dekat bank. Tapi kalau dekat Malaysia ni, rata-rata sekrang bank telah menggunkan sistem syariah. Mungkin keraguan berkenaan Riba dapat dielakan dengan menggunakan sistem syariah ini.


Hukum bunga bank menurut jumhur ulama adalah haram sebabnya ialah ia jelas-jelas merupakan riba. Tapi kalau bank tu menggunakan system syariah sumber yang diperolehi akan dititik beratkan dengan aspek kehalalan. Bank Syariah adalah lembaga kewangan yang usaha dasarnya adalah memberikan kredit dan jasa lain dalam pembayaran serta peredaran wang yang beroperasi disesuai dengan prinsip-prinsip syariah.


Berbalik kepada PTPTN, kalau kita dah pandai pinjam pandai la bayar balik kan. Salah satu apa yang pernah Ang belajar, kalau dalam perjanjian tak cakap jumlah yang perlu kita bayar, ia dianggap Riba. Dalam kes PTPTN, dalam perjanjian hanya ditulis pembyaran balik berserta kos pentadbiran 4%. Jumlah sebenar tidak di tulis. Tapi selepas tamat belajar, ada surat menyatakan jumlah pinjaman dan jumpah perlu dibayar. So, nanti kita tengok la camne. Adakah kita akan bayar lebih dari jumlah yang perlu bayar tu?


Sabda Rasulullah: "Jiwa orang mukmin akan tergantung dengan hutangnya (iaitu tidak dihukum selamat atau celaka) hingga dia menjelaskan hutangnya." – dari web PTPTN.


Dulu, masa belajar tak pernah terfikir pun pasal Riba ni. Sebab semua orang pakat ramai-ramai isi borong PTPTN, ye lah tak kan nak suruh mak ayah bayar kita belajar kan. Diaorang pun banyak lagi nak kena tanggung. So, memang tak ada pilihan lain. Kalau la time tu Ang kenal Nik, kompem Ang buat pinjaman Yayasan Terengganu.


Kalau pinjaman dari Yayasan Terengganu, kita akan dapat diskaun lagi. Dah la pinjaman tanpa bunga. Kalau 1st class jadi biasiswa, kalau 2nd class upper ada potongan beberapa percent, Ang dah lupa, jadi sikit je la Ang kena bayar kalau ambik YT. So sekarang Ang dah nasihat kan adik Ang ambik biasiswa JPA, kalau tak merana nak kena bayar PTPTN. Nasib baik dia dengar cakap ambik JPA, so tak yah nak fikir bayar balik pasni.


Dari Jabir radhiyallahu ‘anhu beliau berkata, Rasulullah shallahu ‘alahi wasallam"Allah melaknat orang yang memakan riba, orang yang memberi riba, dua orang saksi dan pencatat, mereka sama saja" (HR. Muslim dan Ahmad)


Hadith Nabi: Dosa riba memiliki 72 pintu dan yang paling ringan adalah seperti seseorang berzina dengan ibu kandungnya sendiri.” (Shahih, Silsilah Shahihah no.1871) "Satu dirham yang dimakan oleh seseorang dari hasil riba dan dia paham bahwa itu adalah hasil riba maka lebih besar dosanya daripada berzina 36 kali". (HR. Ahmad, dengan sanad yang shahih).


Adakah PTPTN ni riba? Hanya yang pakar dapat menjawabnya. Ape yang Ang tahu, kena kerja cepat-cepat bayar hutang ni balik. Sekarang hanya mampu bayar sikit-sikit dulu.