Thursday, March 31, 2011

Plan x jadi..

Semalam pagi2 buta dah kol.. tuk satu tugas.. ok fine.. keja mudah.. bleh settle kan.. Ang dibayar gaji.. ok.. Ang kena buat.. ;p.. Malam kul 9.30 kol lagi.. cakap keja tuk next week.. opsss.. ingat da xde da.. sebab da settle semua.. hmm.. dia nak suh buat jugak.. xpe.. Ang bleh claim lagi gaji.. hehe… Baru plan xnak g kampus da.. huhhh...

Ohh.. plan satu lagi yang tak jadi.. ari ni plan nak g Kuantan.. sebab nak g ziarah nenek Ang.. terpaksa cancel lak.. sebab Abang n Kakak Ang tetiba demam lak.. kalu demam biasa2 je.. kitaorang redah je g Kuantan.. ni tetiba demam panas lak..

Terpaksa tukar plan ni ke minggu depan.. tu pn kalu semua orang free la… huhuhu…

Monday, March 28, 2011

Lepak ngan Nicky n Yoe

270311

Lepas abis lab petang tadi Ang kuar ngan Nicky n Yoe.. g makan2.. hehe.. saje nak clbr8 ‘Sesuatu’ ngan diaorang.. hehe.. kami makan kat Pizza je.. bleh la try yang iklan kat tv tu.. hehe...

Pas makan.. kami karok jap kat Giant tu.. makin kuat la hujan kat luar Giant tu.. hehe.. kami nyanyi 15 lagu je.. sebab perut da penuh ngan makanan kan.. x larat da nak menyumbangkan lagu banyak2... hehehe...

Lepas karok.. sempat lagi kitaorang lepak kat hostel jap.. haha.. lepak tengok merlin.. haha.. Pasni tak tahu la bila lagi bleh kuar camni.. Yoe kan busy je manjang.. hehehe...;p

p/s: xde photo..semua ngan Nicky.. nanti nak pow kat FB dia la.. kalu dia ada upload nanti..;p

Lab 27.03.11

Lab minggu ni... DNA...

Lab minggu ni lab sangat simple.. just nak ambik DNA je.. dalam sejam setengah Ang bajet semua akan settle.. so Ang plan.. ada mase terluang tu nak buat slide cell untuk setiap orang dan setiap meja ada satu slide plant tuk compare the cell.. gitu kan.. ter omputih lak..

Posing sambil buat lab.. mampooo..

Bila tiba detik dan waktunya.. hmm.. the lecturer buat class lak sejam.. huhu.. so lab nya lambat stat.. so.. budak2 ni xde mase nak buat slide semua tu.. jadi yang penting je la sempat buat..

Ohh.. time buat lab tu.. brani sorang budak ni.. sound kat Ang.. ada la benda yang berlaku.. sah2 muka Ang merah kan.. Ang kan pemalu (matila perkataan ‘pemalu’ kena ubah kat kamus dewan..) pastu budak pompuan ni sound lak.. ‘Muka abang merah la..’ arrgghhh.. makin merah la temanya.. huhuhu.. malu kejap.. huhuhu.. budak tu memang ala2 Nicky.. pandai buat muka Ang jadi merah.. kurang asam btul..

Minggu pertama cam elok je..

Bila da settle lab yang pertama yang DNA ni.. budak2 ni da stat nak balik da.. hmmm.. Ang tak cakap pun da boleh balik.. sedang kan ada 2 lagi benda diaorang nak kena buat.. hmm.. memandangkan mase pun x byak kan.. so buat slide tu cancel.. sia2 Ang prepare segala kul 7.30 pg kat lab..

Semua perternak fungus yang berjaya...;p

Lab di teruskan ngan observation tissue culture yang diaorang buat sebelum ni.. semua tak jadi.. so Ang suh diaorg buang parafilm yang kat petri dish tu.. sebab nak autoclave so next week boleh guna tuk buat balik kan.. tak buang pun.. ada la group yang buang.. ada yg biar je.. hmmm… nak marah??? xde maknanya.. sebab semua da blah da time tu.. next week nak buat ngan ape tissue culture???.. hmmm…

Saturday, March 26, 2011

Pelanduk 2 Serupa

Yang ni seiras tak??

Pelanduk 2 serupa.. barangkali.. hehe… tadi pegi Giant… pastu Nampak seseorang seperti sahabat lama.. tapi tak berani nak tegur.. takut salah orang.. so Ang pun guna la tektik.. konon2nya la kan.. ehehe..

Tektiknya.. konon2 melihat barang2 sekitar ngan tempat dia sedang pilih barang.. kalu dia tu member Ang.. mesti dia tegur kan.. amboi2 kan.. ingat ko artis nak orang tegur kan.. (bleh tak.. Ang nak prasan artis jap.. hehe..)..

Hasilnya.. dia jalan str8 je.. mungkin pelanduk 2 serupa kot.. lagi2 Ang tak tengok pun muka dia.. just tengok dari belakang.. nak g tengok depan2 segan la plak.... hehe.. so bukan kawan Ang la.. dari belakang je sama.. lagi pun.. x logik lak.. dia rambut panjang sekarang.. hehe...

Kisah Di Kedai Gunting Rambut

Tadi siang.. Ang g gunting rambut.. dalam kedai tu, dari jauh Ang da nampak sorang abg ni.. cam ada masalah je.. cam lepas kemalangan.. ok fine.. dalam kepala Ang terus terpikir ni mesti mat2 rempit ni.. dia kejap bangun.. kejap duduk.. tak selesa kot.. jalan pun huyung je..

Pastu tetiba dia bangun nak keluar.. nak g kencing kot.. Ang rase la.. sebab tukang gunting tu cakap.. kat belakang ada air.. Ang agak je la kan.. sekali dia nak g solat kan.. huhuhu.. dalam ati Ang.. lega dia xde da dalam kedai ni.. padahal dia x kacau Ang pun..

Sedang dia tiada dalam kedai tu.. tukang gunting tu cerita la Abg tadi kemalangan segala kan.. teruk la jugak.. kaki ada masalah.. tangan dua2 pun masalah gak.. tapi dia gigih jalan kaki g kedai tu.. motip pegi kedai tu pun Ang tak tau.. sebab dia tak gunting rambut pun..

Selang beberapa.. hmmm ntah la beberapa ape.. nak cakp minute cam lama la jugak.. hehe.. dia nak masuk balik dalam kedai tu.. dia buka pintu.. pastu dia angkat kaki.. Ang tengok kaki dia cam tak terangkat sgt je.. tetiba dia jatuh.. “Gedebuk ko”.. btul2 depan kaki Ang.. secara jujur nya.. Ang tak tolong pun.. Ang bangun.. tapi Pakcik ngan Abg kat sebelah da angkat dia.. Ang just pelawa dia duk sebelah Ang.. sbb kerusi Ang leh sandar kan badan.. pastu minta tolong adik sebelah Ang pakai kan selipar dia.. padahal selipar tu depan Ang.. bukan xnak tolong.. tapi takut.. huhuhu.. serius Ang takut.. motip sangat takut kan.. huhu..

Ok.. citer lain lak.. time gunting rambut.. Abg yang gunting rambut tu.. tetiba tanya.. “Awak xde misai ngan janggut ke?”.. motip??? Ang nk potong rambut la.. bukan misai.. Ang pun ngan yakin cakap.. saya dah trim da.. dia sempat lagi buat bisikan nakal kat telinga.. huhuhu…

Panjang la plak citer kali ni… huhuhu.. kalu korang rajin baca je la.. hehehe...;p

Sesi Imbas Kembali..

Ini bukan sesi imbas kembali kisah2 cintan-cintun ke.. cinta monyet ke.. cinta 3 segi ke.. ini N3 ilmiah skit.. ini sesi mengimbas kenangan belajar kom sains.. tapi tak ingat ape2.. so terpaksa la perah otak tuk ingat kembali amenda yang da blajar...

Cara nak citation je pun.. tp lupe punya pasal kan.. memang tak ingat langsung.. nasib ada lagi kitab2 lama.. itu pun terselamat dari di bakor kan... ;p.. Ni berkenaan camne nak tulis citation.. bukan citation biasa2 ye.. bukan calang2 tau.. citation ni ada 2.. secara jujurnya Ang memang lupe caranya.. hehehe.. mgkin bagi mereka2 diluar sana.. ini biasa je..

Masih lekat kat kepala hotak ni.. soklan yang diajukan “I aja u kom sains kan.. macam mane mau cited ini macam???”.. ngan yakin dan bersahajanya Ang jawab.. “Bukan Dr yang ajar saya.... Dr. ***** ajar saya...”...

Kes nya begini.. ada rujukan (sumber sekunder) didalam journal (sumber primer).. bagi kebiasaan Ang buat adalah.. terus cited makhluk yang buat tu.. tak perlu piker panjang2.. hehehe..

Cara sebenar.. jika guna rujukan daripada sumber sekunder yang diambil dari rujukan sumber primer.. dia akan guna (pengarang, tahun tuk sumber sekunder, tahun tuk sumber primer)… pening x?...

Contoh mudah:

dimana Ang (2009) di ambil dari dalam journal Shaf (2011) --- sumber sekunder..

Tulis nya:

Kajian Ang (2009 di petik dari Shaf, 2011) mengatakan bahawa...

The study of Ang (2009 cited in Shaf, 2011) explained that…

Camni la lebih kurang… ;p

Monday, March 21, 2011

Cenderahati dari Indonesia

Yeyayyy dpt baju... haha..;p

Hehe.. tetiba poyo nak upload photo yang Abg n Kak Long bak balik dari Indonesia tuk Ang.. tiba2 rase nak g Indonesia lagi.. Nicky n Yoe.. bila kita nak g lagi ke Jakarta ni.. hehe.. Teringat kita minta duit Rp 500 ngan Pak cik Teksi.. haha.. Kak Long Ang lagi hebat.. dia yang bayar kurang kat Pak Cik teksi... ko mampo yoe.. dia cakap.. “Saya bayar kurang Rp 750 pak” sangat yakin dan paling penting dapat kurang.. hahaha... ;p

Bungkusan Dari Indonesia

Ni la rupe bungkusan nya.. hehe...;p

Tadi (20.03.11) Abg long n Kak long balik dari Indonesia.. hehe.. Ada bungkusan tuk Ang dari Indonesia.. Bungkusan ni memang sengaja diposkan di Indonesia kat Jakarta Barat.. sebab kalu pos ke Malaysia.. harga melampau sangat.. alang2 abg Ang g sana kan.. bleh suh diaorang bak balik kan..

Isi nya.. versi Indonesia..;p

Bungkusan tu sebenar nya ada 2 CD dan 1 VCD.. hehe... semua album Siti Nurhaliza tapi versi Indonesia nya.. album The Best of Siti Nurhaliza Vol 1 and Vol 2.. hehe.. yang Vol 1 tu cover dia sama ngan versi Malaysia Cuma isi dia lain.. ada lagu Betapa Kucinta Padamu a.k.a Aku Cinta Padamu dan Menyintaimu Selamanya a.k.a Sendiri…

Vol 2 lak.. memang xde kat Malaysia.. Versi VCD lak.. xtau la VCD Malaysia atau Indonesia versi.. belum tengok lagi.. tapi judul lagu versi Indonesia.. hehe…;p.. ada 2 lagi album versi Indonesia yang Ang belum dapat.. harap2 lepas ni Sobat Ang kat Indonesia tu bleh cari la… ;p

Lupa nak ucap terima kasih kat sahabat Ang kat Indonesia tu.. Dedy.. "terima kasih banyak2 ya.. kerna udah merepotkan anda untuk cari semua CD tu.. ;p"

Sunday, March 20, 2011

Makanan Pak Arab

Nasi dia.. panjang2.. cam beras yg iklan kat tv tu..

Petang tadi join Yoe n Nicky makan kat kedai Pak Arab.. da lama tak jupe yoe kan.. yoe kan busy je memanjang gitu.. out stesen katanya.. mane lekat kat umt tu... ni pun balik ala2 cuti ujung minggu jah.. Nicky lak biasa la.. artis kan.. baru balik dari show kat UKM dengar citer.. ;p.. mati la ke carut ngan Yoe n Nicky pasni...

Ayam En Nicky.. ;p

Balik pada Pak Arab ye hadek2.. hehe.. Nasi dia panjang2 hokay.. halus je... lembut lak tu.. tapi rase dia.. cam kuih je.. haha.. ayam dia best la jugak.. Air lak air teh Arab.. rase cam pudina je.. best jugak.. hehe.. makan asal nya cam tak kenyang.. Nampak cam sikit je.. last2 kenyang gak.. hahha… ;p.. xnk citer pjng2.. nanti korang pegi try sendiri… ;p

Air teh Arab..;p

Thursday, March 17, 2011

Settle Minggu Bersama Kak Nor..

Ni la Kak NOr.. jgn jeles.. dia mmg putih melepak camtu.. photo curi kat FB dia..;p

Title N3 ala2 g melawat umah kebajikan kan… Hehehe… memandangkan minggu dpn da stat skolah.. so ari ni ari last Kak Nor kat umt.. hehe.. tunggu cuti nanti lak ekk.. jadi sesi pulung kerja habis-habis minggu ni da settle ngan Kak Nor siap satu draff tuk seminar nanti dan da ada chapter 4.. ohh x lupe juga sesi photografi herbarium itu… hehe..;p

Hahhh perkara penting nak cakap kat sini.. nak ucap terima kasih kat Kak Nor atas belanja makan dan juga hadiah.. ari ni dapat hadiah lagi.. tapi tadi da wasiat kan jangan bagitahu kat orang pasal hadiah tu.. jadi Ang tak letak photo nya.. ;p... Tq Kak Nor... ;p

p/s: Kak Nor mesti da tenang kan.. sebab da tamat sesi bersama RA merangkap PA yang banyak mulut dan semua kerja nak siap cepat... hahaha...;p

Wednesday, March 16, 2011

Tq Kak Nor!!


Ye yey.. dapat hadiah dari Kak Nor.. haha.. (poyo je kan..;p) tengok la photo tu.. hehe.. sandal.. ni mungkin sebab tengok Ang pakai selipar je pegi office.. hehe... satu lagi bluetooth... sebab laptop Ang xde bluetooth.. huhu.. pasni bleh pakai la.. hehe.. Tq.. Tq… Tq… ;p

Tuesday, March 15, 2011

XtvT hari ni bersama Kak Nor..

Ni la ArtZOOka nya... hehe..;p

Cam gempak je kan XtvT nya kan.. padahal non adoo pn.. ehehe... Hari ni masuk lambat ke office.. office??? nah ko perasan kan.. biarla kan.. hehe.. oleh kerana pagi tadi hujan yang teramat lebat.. Kami terpaksa pegi lambat.. hehe...

Hasil kerja yang dikeringkan... hehehe...

Kemudian bila da sampai office.. ada lak sorang student FYP ni xleh nak run Image VDS kat lab.. so Ang plan nak g lab kul 12.. so, dia tunggu kat lab la kejap.. ehehe.. pagi tu sempat la buat ArtZOOka.. hahhaha..

Kemudian pegi lab sampai tengahari.. duk operate benda alah tu.. nasib jadi.. hehe.. da settle kat lab tu.. pegi makan.. kemudian solat.. n then sesi bergosh ngan Kak D***.. hehe.. terlupe nak sambung keja.. sampai petang duk sembang je.. haha.. sian Kak Nor kat bilik duk buat keja sorang2.. hehe... sory...

Monday, March 14, 2011

Posman memang @#$%&*

Ni la dia sampul tu... kelasss kan perkhidmatan pos ni kan..

Korang boleh baca ni @#$%&*?.. jadinya jangan cakap Ang mencarut hokay.. hehe... Ni ha nak citer pasal posman.. mungkin ni memang polisi posman kot.. semalam (130311) balik umah.. ternampak kat peti surat tu cam ada surat.. skali ambik pos express yang kulit tebal tu.. dia lipat dua.. di ulang ye lipat dua.. ulang kali ke tiga dia lipat dua.. vavi betul la.. nasib bukan tuk Ang sampul tu.. tuk kak long Ang.. usaha tau posman ni.. sampul surat yg kulit tebal tu pun dia lipat nak letak dalam petik surat yang berbibir sempit tu.. gigih sangat.. dulu, dia lempar kat garaj keta.. huhu.. dan yang paling @#$%&*.. cop kat sampul pos express tu 07.03.11.. sampai kat umah Ang 13.03.11… cakap kat sampul tu… sory2 silap.. sampul mane bleh cakap kan.. tulis kat sampul tu DIJAMIN SAMPAI ESOK… nah koo… kawasan umah Ang Zon A hokay.. yang tersenarai tuk sampai esoknya... ni sampai berbesok-besok ni... hmmm... khidmat pos Malaysia sangat tip top.. letoppp sangat... kan.. kelasss pos Malaysia kan...

Lab 130311



Hasilnya...;p

Awal2 datang lab semalam terus pegi tengok kacang tumbuh ke x? ada kumpulan yang berjaya ngan kacang yang terlampau maha sihat nya.. tapi tak boleh lak guna sebab over sihat sangat, diaorang ni terkeluar dari rumah diaorang.. huhuhu.. xpe.. ada yang masih boleh guna..;p

Kacang yang sihat... ;p

Petang tu kami bersesi culture pokok kacang tu.. harap2 jadi la ekk.. sebab tahun lepas jadi je.. harap2 tahun ni tak ada masalah la... kalu tak jadi tu.. bukan salah Ang.. salah budak2 ni.. sebab tak hati2 time culture.. bleh?.. hehe.. kalu tak jadi kena buat lagi.. nak ke? hehe.. xpe la kalu tak jadi.. yang penting ape? Kerjasama!!!... opp silap.. yang penting nya korang tahu teknik tu.. da tahu teknik.. nak buat bila2 pun boleh.. itu pun kalau korang ada lab sendiri la kat umah kann... ;p

Ni ha... contamination

Semalam sejarah terukir.. wah gitu ayat kan.. sebab sebelum ni xde pun media yang lepas autoclave berfungus kan.. semalam ada satu media yang contamination... pelik bin ajaib gak.. sebab lepas autoclave kan.. mungkin ada sedikit kesilapan time simpan media kot.. nasib 1 je kan.. kalu semua.. tak mati Ang nak suh hanak2 ni buat semula... huhuhu..

Lab semalam sangat letih.. ntah la.. padahal xde la buat menda berat pun.. kaki lenguh sgt.. badan pn tak larat..(bleh ke badan x larat?..).. nk g spa la.. relax2.. xpun sauna.. ehh ada kaitan ke ngan sauna?? hehe..

p/s: Terima kasih kat Hairy (En. lab) sebab blanje mkn tengahari.. n Tq kat Kak Nor belanje makan malam.. ehh.. tetiba ada orang belanje lak smlm... ;p

Thursday, March 10, 2011

Bungkusan lagi..

Bungkusan apakah itu...;p

090311

Ang g ambik bungkusan lagi kat Pejabat pos Seberang Takir.. sebab sampai semalam.. kebetulan xde kat umah sebab teman En. Felo main lari2 lite2 dalam ujan.. mampooo... ;p..

Jadi, Ang pun g la time lunch tadi ngan Fong.. hehe.. lama gak hokey pos berdaftar nak sampai.. walaupun berdaftar tapi tetap makan masa.. seminggu kot.. xpun lebih kurang la.. huhuhu.. xpe la yg penting sampai..

Teka bungkusan ape? hehe… itu la hadiah misteri dari peminat misteri… mampoo… hahaa… sila tahan muntah anda ye.. hehhe… tu bungkusan yang Ang beli online minggu lepas.. hehe… sesi habiskan duit simpanan… ;p.. nasib dia tak tinggal je bungkusan tu kat pagar umah kan semalam.. ngan ujan lebat nya.. kalu x.. Ang saman Pos Malaysia.. gitu kan.. nak saman je keja nya..;p

p/s: Ang beli ape kat dlm tu? biarlah rahsia… ;p

Tuesday, March 8, 2011

Karok O K


070311

Ohhh bila da settle beban kat kepala hotak.. bleh la nak berewang skit.. nak bersewang pun boleh.. hehehe.. jadi malam tadi sempat Ang berkarok ngan Nicky n Bak.. 16 lagu je semua.. selapas kedai tu xnk bagi lagu lebih.. katanya nanti kedai nak tutup..

Dah la suara ada x ade je sebab meeting siang tadi kan.. tetiba berkarok lak malam nya.. hahaha.. Suara Cik Felo berdua itu tiada tandingan.. dah pro da.. Yoe mesti menangis dengar En Felo nyanyi pasni.. hehehehe…

Itu blum cakap suara Cik Felo… yang ni jentik2 je kalu sekadar nak cecah C5-D5 tu.. ko mampooo… hehehe… Pastu semalam Ang nyanyi satu lagu ni.. yg key asal lagu tu F#5.. tapi sah2 la x sampai kan… hahaha… guna head tone pun x tersharp pun note tu.. sebab dah banyak cakap kat meeting selama 2 jam lbh siang td.. alasan kukuh sbb x capai note tu… hahahaha… (padahal mmg sukar nak tercapai…hahaha)

* Peristiwa best… En Felo nak g naik tangga lain lak time nak mask karok tu.. huhuhu.. nasib xsempat naik lagi tangga tu...;p

At Meeting Room..

Ni la bilik meeting tu.. 1 meja btul2 tuk 6 org je..

Peristiwa semalam (070311).. berada di bilik meeting selama 2 jam 30 minit.. penat berdiri.. macam2 ada.. ala2 iklan Asteruk zaman dulu2 kan... hehe.. Alhamdulillah meeting tu da ada kata sepakat.. so xde la pening da lepas ni.. ;p.. Terima kasih kepada semua yang menyokong... tak lupe yang mengundi Ang.. ehhh silap lak... ;p

P/s: xnk ngulas panjang psl meeting tu.. byk sgt benda… just update je…

Lab 060311

3 jenisan kacang yg ditanam...

Ni writing kat lab lagi ni.. hehehe.. sebab kepala hotak tak mampu nak berfikir secara waras sebab ada berita tergempak yang bernyebabkan gugur jantung jap.. huhu.. tak pe la berusaha je la nanti.. bergantung pada diri sendiri je la.. arap2 semuanya ok..

Camne nak tumbuh kalu sepadat umat kat dlm tu...


Opss lari dr topik asal... Lab ari ni just cam plan mggu lepas... sambung je lagi lab sebab tak tumbuh la kacang ni.. x cukup vitamin agaknya.. huhuhu… tp bukan tanam balik just buat penjaringan.. (btul ke istilah ni.. xpe la.. bukan korang tahu pn kan…;p)… lagi pun sekejap je.. hehehe..

p/s: terdelay post sebab balik lab petang tu busy ngan preparation tuk semalam punya event…;p